Za Farmakom MB 120 miliona evra

Bez autora
Oct 16 2011

Međunarodna finansijska korporacija (IFC), članica Grupacije Svetske banke, obezbedila je kredit od 40 miliona evra i mobilisala sredstva u iznosu od 80 miliona evra kako bi pomogla Koncernu Farmakom MB, koji je jedan od najvećih privatnih poslodavaca u Srbiji, da proširi svoje poslovanje, otvori nova radna mesta i podrži ekonomski oporavak zemlje. Ova transakcija je jedna od najvećih ove godine u jugoistočnoj Evropi, a Farmakomu, vodećoj kompaniji u sektoru poljoprivrede, proizvodnje i rudarstva, će pomoći da restruktuira svoj bilans stanja i obezbedi rast poslovanja. Osim finansiranja, IFC će pomoći Farmakomu da sprovede poboljšanja u strukturi korporativnog upravljanja. Svetska finansijska kriza imala je dubok negativan uticaj na Srbiju i veći deo jugoistočne Evrope. IFC se fokusira na pružanje pomoći za ekonomski oporavak regiona, imajući u vidu veću integraciju, kroz kombinovanje investicija i savetodavnog rada. IFC podržava vodeće kompanije iz privatnog sektora u jugoistočnoj Evropi da unaprede svoje poslovanje u pripremi za integraciju na tržištu Evropske unije.

Kredit od 40 miliona evra za Farmakom MBMeđunarodna finansijska korporacija (IFC), članica Grupacije Svetske banke, obezbedila je kredit od 40 miliona evra i mobilisala sredstva u iznosu od 80 miliona evra kako bi pomogla Koncernu Farmakom MB, koji je jedan od najvećih privatnih poslodavaca u Srbiji, da proširi svoje poslovanje, otvori nova radna mesta i podrži ekonomski oporavak zemlje.

Ova transakcija je jedna od najvećih ove godine u jugoistočnoj Evropi, a Farmakomu, vodećoj kompaniji u sektoru poljoprivrede, proizvodnje i rudarstva, će pomoći da restruktuira svoj bilans stanja i obezbedi rast poslovanja. Osim finansiranja, IFC će pomoći Farmakomu da sprovede poboljšanja u strukturi korporativnog upravljanja.

Svetska finansijska kriza imala je dubok negativan uticaj na Srbiju i veći deo jugoistočne Evrope. IFC se fokusira na pružanje pomoći za ekonomski oporavak regiona, imajući u vidu veću integraciju, kroz kombinovanje investicija i savetodavnog rada.  IFC podržava vodeće kompanije iz privatnog sektora u jugoistočnoj Evropi da unaprede svoje poslovanje u pripremi za integraciju na tržištu Evropske unije.

Osim kredita od 40 miliona evra, IFC je pomogao Farmakomu da obezbedi finansiranje od drugih zajmodavaca. Erste Bank Austrija angažovala je 30 miliona evra u okviru IFC-ovog programa sindiciranja, dok je preostali deo mobilisanih sredstava obezbeđen kroz paralelne kredite od Komercijalne banke – 35 miliona evra, Banke Intesa - 10 miliona evra i Čačanske banke - 5 miliona evra.

Srbija je postala članica IFC-a 2000. godine. Investicioni portfolio IFC-a u Srbiji je 31. avgusta 2011. godine iznosio 384 miliona dolara. Ogranak IFC-a koji se bavi savetodavnim uslugama aktivno radi i na poboljšanju investicione klime u zemlji, povećanju pristupa izvorima finansiranja, kao i na privlačenju učešća privatnog sektora u izgradnji infrastrukturnih projekata.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik